Kom i gang med at strikke på engelsk på nettet

Noget der er meget vigtigt for mig er at danskere skal få mere ud af strikkemønstre og strikketips på internettet og da de fleste er på engelsk synes jeg det er vigtigt at komme godt i gang med at strikke engelske mønstre. Derfor vil jeg dedikere denne side til dette. Jeg designer nemlig også mine egne mønstre på engelsk, da jeg syntes der er blevet en god standard for et velskrevet strikkemønster på engelsk de senere år med mange af de nyere designer der producere og sælger deres egne mønstre på nettet. Siden Ravelry.com spiller en stor rolle i det online strikkesamfund og derfor vil jeg dedikere en paragraf til dette for at forklare hvordan det kan bruges. Jeg vil også bruge lidt plads på at oversætte og forklare de engelske strikketermer til dansk. Det er nemmere sagt end gjort fordi der ofte er en anden måde at beskrive et strikkemønster. Det skal lige siges at jeg ikke selv strikker mønstre på dansk så hvis nogle af mine forklaringer ser mærklige ud i forhold til et dansk strikkemønster så undskylder jeg mange gange. Hvis det betyder at forklaringen ikke forstås eller er direkte forkert så må du meget gerne give mig besked her på siden eller gennem en af den andre kontaktmuligheder ovre til højre.

Ravelry.com

Ravelry er en fantastisk ressource, syntes jeg. Her kan man oprette egne strikke (og hækle og spinde) projekter hvor man kan holde styr på ens noter, billeder, garn forbrug og meget mere. Man kan søge på garn og se hvad andre har lavet med selvsamme garn eller en lignende garntype. Man kan se hvordan andre har strikket et mønster og hvad de syntes om det. Man kan søge efter og finde både gratis og betalings mønstre i alle kategorier og endda købe mange af dem gennem Ravelry via Paypal. Du kan nok høre jeg er en stor fan. Jeg har lige introduceret min svigermor for Ravelry og fik i den forbindelse lige set hvor fantastisk et redskab det er gennem en begynders øjne.

 • Det første du skal gøre at at gå til www.ravelry.com og oprette dig som bruger under: Join Now
 • Du indsætter din email adresse og så får du tilsendt et link som du skal bruge til at skrive dig op med.
 • Når du har logget dig ind første gang kommer du ind på forsiden. Her vil jeg især henlede din opmærksomhed på fanebladene foroven.

Screen Shot 2013-09-03 at 6.40.30 PM

 • Du kan finde mere detaljeret hjælp på dansk på Ravelry takket være en bruger der kalder sig Yxvandoolu, som også sælger sine designs på Ravelry.
 • De to faneblade jeg bruger mest er nok patterns og yarns. Under patterns går jeg gerne ind og søger på mønstre som bruger en bestemt type og tykkelse garn i en bestemt mængde. Jeg kunne også bare kigge på opskrifter strikket med en bestemt garn, men det synes jeg oftest begrænset mig udvalg da mange af de populære garn ikke er så nemt tilgængelige udenfor nordamerika. Jeg bruger til gengæld garn siderne til at se hvordan en bestemt garn i en bestemt farve ser ud når den er blevet brugt til at bestemt type mønster. Eller for at få en ide om garnforbrug til et bestemt mønster.
 • Hvis du allerede bruger Ravelry så må du meget gerne dele hvordan du bruger det forneden 🙂

Oversættelser

I denne del vil jeg præsentere hvad jeg mener er nogle af de mest brugte udtryk i engelske strikkemønstre og forklare dem på dansk. Jeg vil tage dem i den rækkefølge man normalt vil møde dem i en strikkeopskrift. LIsten vil nok blive opdateret løbende.

 • co: cast on = slå masker op: Det skrives ofte co 25 hvilket betyder slå 25 masker op. Hvis der ikke står en bestemt metode så mener man oftest et almindeligt opslag med lang garnende, hvad der på engelsk hedder: long-tail cast-on. Man kan også lave et almindeligt strikkeopslag hvis man synes det er nemmere. På engelsk hedder det knitted cast-on og jeg har lavet en lille video der viser hvordan man gør det:

  • k: knit = retmaske: Dette skrives oftest som k3, hvilket betyder strik 3 retmasker i streg.
  • p: purl = vrangmaske: Dette skrives oftest som p3, hvilket betyder strik 3 vrangmasker i streg.
  • rs: right side = retsiden: Dette er den pæne side af dit strikkearbejde, og oftest de ulige nummererede rækker.
  • ws: wrong side = vrangsiden: Dette er den ikke så pæne side af dit strikkearbejde og oftest de lige nummererede rækker.
  • m1: make 1 stitch = 1 usynlig udtagning, løft lænken mellem maskerne og strik
  • yo: yarn over = slå om

  • k2tog: knit 2 together = 2 ret sammen mod højre

 • p2tog: purl 2 together = 2 vrang sammen mod højre

Jeg tilføjer flere udtryk hele tiden og hvis der er et udtryk eller en metode du ikke forstår så må du meget gerne skrive en kommentar forneden om det. Så skal jeg kigge på det 🙂